AKO NEVJERNICI PITAJU KO JE STVORIO ALLAHA

PITANJE
Govorim nemuslimanima da je Allah taj koji je sve stvorio. A oni me pitaju ko je stvorio Allaha i kako je moguce da je Allah oduvjek postojao. Kako da im odgovorim?

ODGOVOR

Hvala Allahu.
Pitanje koje ti oni postavljaju je u kontradikciji sa samim sobom. Oni postavljaju pitanje ko je stvorio Allaha da bi poslije nastavljali da pitaju a ko je stvorio tog stvoritelja koji je stvorio stvoritelja i tako u beskonacnost. A to je nemoguce.
Sva stvorenja se vracaju Allahu koji ih je stvorio. Niko Ga nije stvorio, a On je sve stvorio, osim samog sebe. Ovo je ono sto je logicno. Stvoritelj je Allah, subhanehu we teala.
Sto se tice nase vjere, Poslanik s.a.v.s. nam je rekao u vezi ovog pitanja, od koga ono dolazi i kako na njega odgovoriti. Prenosi se od Abu Hureire ra da je rekao Allahov Poslanik s.a.v.s.: Ljudi ce ustrajavati na postavljanju pitanja, sve dok jedan od njih ne pita: Allah je stvorio svemir, a ko je stvorio Allaha? Ko god se suoci sa takvim nek kaze: Amentu bilahi (Vjerujem Allaha).
Kaze Poslanik s.a.v.s.: Sejtan ce doci nekom od vas pa ce mu reci: Ko je stvorio nebesa? Ko je stvorio zemlju? Pa ce covjek reci: Allah. -pa je zatim naveo slicno prethodnom hadisu i dodao: i Njegove poslanike( amentu billahi we resulihi).
Kaze Poslanik s.a.v.s.: Sejtan ce doci jednom od vas pa ce mu reci: Ko je stvorio to i to? sve dok ne pita: A ko je stvorio tvoga Gospodara? Kada dodje do tog nivoa, nek zatrazi utociste kod Allaha, (tako sto ce reci auzubillahi minessejtani radjim - trazim utjeciste kod Allaha od prokletog sejtana), i nek prestane o tome da razmislja.
Kaze Allahov Poslanik s.a.v.s.: Sejtan ce doci nekome pa ce mu reci: Ko je stvorio to i to...A zatim je naveo ostatak hadisa.(Prenosi imam Muslim).
Iz gore navedenih hadisa vidimo da ovo dolazi od sejtana.
Kako se boriti protiv ovoga:
- prestati razmisljati o ovim stvarima.
- reci "vjerujem u Allaha i Njegova Poslanika"
- zatraziti utociste kod Allaha od prokletog sejtana.
Prenosi se isti tako da covjek treba da pljucne na suho tri puta na ljevu stranu i prouci suru Ihlas.
Sto se tice postojanja Allaha, kaze Poslanik s.a.v.s.: O Allahu, Ti si prvi i nista nije prije Tebe, O Allah Ti si posljednji i nista nema poslije Tebe. (prenosi Muslim).
Kaze Poslanik s.a.v.s.: Allah je postojao kad nije bilo niceg osim Njega. A u drugom rivajetu: A nije bilo niceg prije Njega.(Prenosi Buharija).
Ovo je ono sto je u skladu sa kuranskim ajetima. Vjernik vjeruje u ovo bez sumnje, kafir porice a munafik sumnja. Molimo Allaha da nam podari iskrenost i cvrst iman bez sumnje. A Allah je izvor snage.

Danos tu comentario

follow me